6450
post-template-default,single,single-post,postid-6450,single-format-standard,mkd-core-2.0.2,mikado-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,energysafe-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Netcongestie

Netcongestie

Netcongestie verwijst naar de situatie waarin er een grotere vraag naar elektriciteit is of een groter aanbod van elektriciteit dan de beschikbare capaciteit om deze te transporteren. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor in landelijke gebieden waar de productie van zonne-energie toeneemt, of in stedelijke gebieden waar bedrijven uitbreiden en nieuwe woningen worden gebouwd.

Congestie is een breed begrip dat twee varianten omvat:

  1. Afnamecongestie: Als je al een aansluiting en een afnamecontract hebt, kun je nog steeds elektriciteit afnemen. Er gelden echter beperkingen, zoals het niet kunnen aanvragen van een nieuwe aansluiting of het verzwaren van je bestaande aansluiting. Ook wordt de maximale belasting per aansluiting sterk beperkt.
  2. Teruglevercongestie: Het is niet mogelijk om zelf opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het net. Dit vormt een obstakel voor de implementatie van nieuwe duurzame energieopwekkingsmethoden.

Bedrijven kunnen hinder ondervinden van een van deze vormen van congestie, of zelfs van beide tegelijk. Je kunt op de capaciteitskaart elektriciteitsnet van Nederland zien of er momenteel sprake is van congestie in jouw regio.

Hoewel het begrip netcongestie de afgelopen jaren relatief onbekend was, groeit de media-aandacht ervoor gestaag. Als je meer wilt weten, kun je de aflevering ‘File op het stroomnet’ van het KRO-NCRV-programma Pointer bekijken, of luisteren naar de podcastaflevering ‘Dit betekent het volle stroomnet voor de vastgoedmarkt’ van BNR Vastgoed Gezocht.

Als jouw bedrijf te maken heeft met afnamecongestie, zijn er drie mogelijke oplossingsrichtingen:

  1. Verhoog de energie-efficiëntie van apparaten. In sommige gevallen kan dit de meest eenvoudige oplossing zijn. Er zijn voorbeelden waarbij het vervangen van TLD-verlichting door LED-verlichting congestie heeft verminderd.
  2. Onderzoek de gelijktijdigheid van energiedistributie. Het verminderen van piekbelasting kan voorkomen worden door de gelijktijdigheid van energievraag te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door evenwichtige laadsystemen voor laadpalen te gebruiken of door machines in een proces niet gelijktijdig in te schakelen.
  3. Overweeg een lokaal energiesysteem. Door een eigen lokale energievoorziening op te zetten, wordt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderd. Dit kan onder andere zonnepanelen, een accupakket of een combinatie van beide omvatten.

Kortom, netcongestie is een uitdagend fenomeen dat naar verwachting in de komende jaren zal blijven spelen. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen voldoende oplossingen mogelijk. Een grondig onderzoek naar energieverbruik is hierbij essentieel om de beste aanpak te bepalen. Als je vragen hebt over dit artikel of als je te maken hebt met netcongestieproblemen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.