6475
post-template-default,single,single-post,postid-6475,single-format-standard,mkd-core-2.0.2,mikado-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,energysafe-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Inzicht in de wachtlijsten voor netcongestie

Inzicht in de wachtlijsten voor netcongestie

Inzicht in de wachtlijsten voor netcongestie

Nederland ondergaat een energietransitie. Zowel bedrijven als particulieren nemen duurzame maatregelen zoals de installatie van zonnepanelen, laadpalen, windmolens en warmtepompen. Deze technologieën vragen om capaciteit van ons elektriciteitsnet, dat steeds meer onder druk komt te staan. Dit leidt tot netcongestie, ofwel file op het net. Grootverbruikers moeten hierdoor langer wachten op een aansluiting of uitbreiding. Maar hoe lang zijn deze wachtlijsten? En waar kunnen bedrijven deze informatie vinden? We hebben de informatie voor u op een rijtje gezet.

Hoe groot zijn de wachtlijsten?

Volgens ondernemen.nl stonden er eind november 2023 ongeveer 6.000 bedrijven op een wachtlijst, waarvan 2.200 wachten op een nieuwe aansluiting. De rest van de bedrijven heeft een uitbreiding van hun huidige aansluiting aangevraagd. Daarnaast is er nog een langere wachtlijst voor het terugleveren van energie. Er zijn momenteel 8.000 bedrijven die wachten op een aansluiting waarmee ze stroom kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Inspanningen voor netuitbreiding

Om de wachttijden niet te lang te laten worden, werken de netbeheerders en de overheid dagelijks aan netuitbreiding en oplossingen. Er worden jaarlijks miljarden geïnvesteerd en er wordt gekeken naar oplossingen zoals tijdsafhankelijke transporttarieven en congestiemanagement. Maar hoe lang is de wachtrij in uw regio? We hebben deze informatie voor u op een rijtje gezet, voor zover deze beschikbaar is.

Stedin (Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland)

Stedin biedt duidelijk inzicht in de wachtlijsten voor de gebieden waar zij netbeheerder is. Er zijn maandelijkse updates, kaarten en overzichten beschikbaar die laten zien waar er netcongestie is. In december 2023 zijn de cijfers van de wachtlijsten gepubliceerd. U kunt de informatie  hier.  bekijken.

Enexis (Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg)

Enexis meldt op haar website dat er in mei 2023 7.000 bedrijven op de wachtlijst stonden voor zowel opwek als afname en dat er wekelijks ongeveer 90 bedrijven bijkomen. Enexis publiceert elke maand een update over netuitbreidingen en onderzoeken naar netcongestie. Er is ook een kaart van de wachtlijsten per regio (december 2023). U kunt de informatie hier  bekijken.

Liander (Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland)

Liander geeft op haar website aan dat de levertijden voor een elektriciteitsaansluiting gemiddeld 1,5 jaar zijn, afhankelijk van het soort aansluiting, de complexiteit van de aanvraag en de regio. Grootverbruikers kunnen hun postcode invoeren om inzicht te krijgen in de transportcapaciteit in hun regio. Er is per provincie een overzicht van de onderzoeken naar congestie en er zijn twee kaarten voor afname en teruglevering (december 2023) op de website. U kunt de informatie hier  bekijken.

Landelijk

TenneT beheert het landelijke hoogspanningsnet. Zij publiceert de komende tijd een maandelijkse update over netcongestie. Netbeheer Nederland heeft ook een landelijke capaciteitskaart t van het elektriciteitsnet gemaakt, waarop te zien is wat de capaciteit is voor afname en invoeding met betrekking tot zware netaansluitingen. Het is nu ook inzichtelijk in welke gebieden er wordt gekeken naar congestiemanagement.

Meer informatie over mogelijke oplossingen? Neem contact op

Netcongestie kan een beperking zijn of worden op uw verduurzamingsstrategie. Echter, zijn er altijd verschillende pragmatische oplossingen denkbaar. Wij als specialist op het gebied van energiebewaking hebben de kennis en ervaring in huis om u hierbij op weg te helpen. Heeft u daarom concrete vragen over hoe u om kunt gaan met netcongestie in uw vestigingsgebied, neem dan vooral contact met ons op!