Het probleem van stijgende energiekosten, zijn er oplossingen? Jazeker!
De afgelopen weken lezen we in de media constant berichten over de energieprijzen, gastekorten en de hoop op een zachte winter. Naar schatting 80% tot 90% van de Nederlanders heeft momenteel een variabel contract (privé) en is dus overgeleverd aan de ‘grillen van de markt’. Maar; hoe zit dit nu eigenlijk op zakelijk vlak?
Wie zijn/haar huiswerk heeft gedaan, heeft voor het aankomende jaar, (of de aankomende jaren) minder last van de gestegen energieprijzen door een tijdig vastgelegde energieprijs. Heeft u nog geen vast contract voor het jaar 2023 en/of 2024? Dan kan het zijn dat de kosten voor het energieverbruik substantieel zullen stijgen…. Is dat erg? Misschien wel. De gestegen kosten zullen waarschijnlijk door u worden doorbelast in de kostprijs van uw product of dienst, waardoor uw afnemers een hogere prijs dienen te betalen. Dat kan leiden tot een minder interessante marktpositie, maar sowieso een hogere kostprijs.
De oplossing
Indien u nog geen ‘gouden inkoop-deal’ heeft gesloten voor uw energie in het jaar 2023/2024 is er goed, en slecht nieuws. Het slechte nieuws is: Ook u gaat flink meer per kWh en/of Nm3 gas betalen. Het is helaas niet anders: Net als de rest van Nederland dient ook u de portemonnee te trekken voor het in bedrijf houden van uw object en het kunnen leveren van uw dienst/product. Het leuke is; er is ook een (heel klein beetje) goed nieuws, namelijk;
- Door de gestegen kosten wordt het nu nog aantrekkelijker de geplande duurzame maatregelen door te voeren, om nu wel energie te gaan besparen. Doen dus!
- Laten we gezamenlijk eens goed kijken waar, wanneer en hoe u nu eigenlijk energie verbruikt in uw organisatie. Gebeurd dit niet onnodig en/of op de verkeerde momenten
Laten we de beide kansen eens nader toelichten.
1: Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen
In de afgelopen jaren waren bedrijven met een energieverbruik boven de 50.000 kWh en/of 25.000 Nm3 al verplicht om alle duurzame maatregelen met een ROI korter dan vijf jaar uit te voeren. Het toezicht hierop was niet altijd even optimaal, waardoor u mogelijk nog niets heeft gedaan. Dat is dus echt zonde. Als deze al door u waren uitgevoerd was het energieverbruik en de daaraan gekoppelde maandelijkse kosten nu aanzienlijk lager geweest. Nog niet in kaart gebracht? Laat dit dan snel (door ons) inventariseren en voor de nodige maatregelen direct door. De terugverdientijden van deze maatregelen zijn nu zo kort dat het niet nemen van deze maatregelen bijna als een milieudelict kan worden gezien…..
2: Het monitoren van uw energieverbruik:
Ik roep het al jaren: Er is in de gebouwde omgeving een enorme energieverspilling onderhevig. Dagelijks zie ik scholen die op weekend- en vakantiedagen de ketels hebben branden. Utiliteitspanden waar op warme zomerdagen in de ochtend de Cv-installatie in bedrijf is, waarna om 11:00u de koelmachine het pand gaat ‘terugkoelen’. Om nog niet eens te spreken over lege kantoorobjecten waar tot 23:00u de ventilatie en of verlichting aan staat…. *zucht*.
Bijna ieder object heeft tegenwoordig een slimme energiemeter die per uur (gas/warmte) of per kwartier (elektra) het energieverbruik van uw object registreert. Deze meetdata is een waardevolle bron van informatie: Op basis hiervan is te herleiden of er buiten de gebruikstijden energieverbruik is en hoe dit zich ontwikkeld. Op basis hiervan kunnen aanpassingen geadviseerd worden die substantiële besparingen in het energieverbruik tot gevolg hebben. Dit geeft direct voordeel doordat uw energieverbruik daalt en dus een lagere energierekening krijgt. Het leuke is; De kosten voor een Energie Bewaking Systeem (EBS) en daarbij behorend advies om het energieverbruik te verlagen zijn relatief laag.
Onder aan de streep is het dus van belang dat u nu actie gaat ondernemen: Zet niet alleen uw thermostaat thuis een graadje lager, maar laat ons ook de mogelijke kosteneffectieve maatregelen voor u in kaart brengen en tevens het energieverbruik van uw object(en) monitoren. Door de inzet van een klein beetje van onze tijd, kennis en kunde kunt u een substantiële energiebesparing tot mogelijk zelfs 25% op het integrale verbruik realiseren. Dat was altijd al erg interessant, maar door de huidige energietarieven is dit nu echt een ‘no-brainer’ geworden.
“Middels de investering van ca. € 1.500,- is het eenvoudig mogelijk om jaarlijks voor € 10.000,- aan energiebesparing te realiseren.”
Tot slot: Als u ooit heeft nagedacht over het realiseren van een PV-systeem op het dak van uw object; de terugverdientijd is korter dan ooit en er zijn zelfs Nederlandse PV-oplossingen met een zeer laag gewicht. Hierdoor is dit op bijna ieder dakvlak te realiseren in de toekomst.
Enig nadeel: De levertijd van omvormers, panelen en geschikte vaktechnische specialisten is dan weer langer dan ooit…