6442
post-template-default,single,single-post,postid-6442,single-format-standard,mkd-core-2.0.2,mikado-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,energysafe-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Handvaten Energiebesparingsplicht 2023

Handvaten Energiebesparingsplicht 2023

Gebruikt u op uw locatie vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met de energiebesparingsplicht. Echter, is het te kortzichtig om te verwachten dat alle locaties boven deze verbruiksgrens op een zelfde wijze energie kunnen besparen. Mede daarom zijn er een drietal verplichting in het leven geroepen waar vóór 1 december 2023 aan voldaan moet worden.

Informatieplicht: 

Indien uw locatie jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (equivalent) verbruikt, dan betekend dit dat u bij de overheid gemeld moet hebben welke energie besparende maatregelen er genomen zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Gebouw gebonden maatregelen
  • Proces gebonden maatregelen
  • Activiteit gebonden maatregelen

In het geval van huur en/of verhuur van een locatie, dan is de daadwerkelijke invulling van de informatieplicht zeer complex. Maar wij kijken hiervoor graag met u mee om te beoordelen wat u moet doen, maar bovenal wat u allemaal kan doen!

Onderzoeksplicht

Indien uw locatie jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (equivalent) verbruikt, is het waarschijnlijk dat u te maken heeft met een onderzoeksplicht op het gebied van energiebesparing. Binnen deze onderzoeksplicht wordt er uitsluitend gekeken naar de activiteiten die er uitgevoerd worden op de locatie. Daarnaast, moet u als nog invulling geven aan de informatieplicht.

EED-auditplicht

Indien u een groot bedrijf bent of een maatschappelijke instelling met economische activiteiten, is de kans groot dat u te maken heeft met een EED-auditplicht. Zo bent u verplicht om de EED audit uit te voeren wanneer uw organisatie:

  • 250 fte of meer inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

of

  • een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Het doel van deze audit is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energiegebruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen in de organisatie. Het gaat hierbij om het energieverbruik van: gebouwen, activiteiten & mobiliteit.

 

Om op een waardevolle wijze invulling te geven aan deze verplichting is het raadzaam om een goed en gedegen plan op te stellen. Mede hierdoor kan voorkomen worden dat er onnodig tijd en geld geïnvesteerd wordt in onnodige onderzoeken.

 

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande behoefte aan meer informatie, of wilt u dat wij een keer met u meekijken, neem dat vooral contact met ons op via de volgende link