6495
post-template-default,single,single-post,postid-6495,single-format-standard,mkd-core-2.0.2,mikado-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,energysafe-ver-3.3, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

CSRD en energieverbruik

CSRD en energieverbruik

 

De Europese Unie streeft er actief naar om als eerste continent klimaatneutraal en volledig circulair te worden. De CSRD-richtlijn is ontworpen met als doel bedrijven aan te moedigen te verduurzamen. Het verplicht EU-ondernemingen om ecologische, sociale en governance (ESG) risico’s te identificeren en duurzaamheidsinformatie te verstrekken aan stakeholders.

Vanaf het boekjaar 2025 dienen multinationals (beursgenoteerde bedrijven) deze informatie op te nemen in hun bestuursverslag, onderworpen aan beoordeling door een externe partij. Een tijdige voorbereiding voor de volledige duurzaamheidsrapportage is noodzakelijk om aan deze beoordeling te voldoen. Dit geldt zowel voor grote ondernemingen als het mkb, die op een later tijdstip te maken zullen krijgen met de CSRD.

De tijdlijn voor wat betreft de CSRD is als volgt:

2025: Beursgenoteerden bedrijven moeten hun eerste CSRD rapportage opleveren over 2024.

2026: Grote ondernemingen leveren hun eerste CSRD rapportage op over 2025. Dit zijn grote bedrijven die aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

  • Minimaal 250 fte
  • Een omzet van 40 miljoen
  • Een balanstotaal van 20 miljoen

2027: Midden- en klein bedrijven (MKB) leveren hun eerste CSRD rapportage op over 2026. De richtlijnen voor deze groep zijn nog niet concreet en zodra deze gepubliceerd zijn delen wij deze!

Een cruciaal en onmisbaar onderdeel voor iedere organisatie voor wat betreft de CSRD is het energieverbruik van het energieverbruik. Als specialist in energiebewaking weten wij als geen ander dat het inzichtelijk maken en uitsplitsen van energieverbruik tijdrovend en erg complex kan zijn. Mede daarom rijden wij iedereen aan om hier op tijd mee te beginnen!